október, 2019

08oct17:3019:00Kiállítás megnyitóBudapest17:30 - 19:00 Orosz Kulturális Központ

Részletek

Az opera valósághűsége és szépsége
M.P.Muszorgszkij és N.A.Rimszkij-Korszakov

 

A 2019-es évben, melyet Oroszországban a színház évének nyilvánítottak, két hazai zeneszerző kerek évfordulója kerül megünneplésre – Modeszt Petrovics Muszorgszkij (1839–1881) születésének 180. és Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov (1844–1908) születésének 175. évfordulója. A három esemény tiszteletére az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum egy kiállítást állított össze, melyet M.P.Muszorgszkij örökségének szenteltek, aki világhírnévre tett szert, amiben nagy szerepe volt N.A.Rimszkij-Korszakovnak. M.P.Muszorgszkij öt operát írt, viszont a Borisz Godunov kivételével (1869, 1872), mely több ízben teljes egészében bemutatásra került a zeneszerző életében, egyik sem került soha befejezésre. A Szalambó (1863-1866) és a Szorocsinszki vásár (1875-1881) című operákból csak egyes számokat fejezett be. A Házasság című (1868) három felvonásosra tervezett opera megalkotása az első felvonás befejezése után megszakadt. A Hovanscsinában (1872–1881) néhány részlet befejezetlen maradt, és magának a kompozíciónak nem volt hangszeres változata a zenekar számára.

Felismerve azt a hatalmas művészeti értéket, amelyet M.P.Muszorgszkij teremtett, a zeneszerző 1881-ben bekövetkezett korai halála után, barátja és alkotó partnere, N.A.Rimszkij-Korszakov, időt és erőfeszítést nem kímélve, magára vállalta mindazt a hatalmas munkát, hogy  újra komponálja, átfogalmazza, hangszerre alkalmazza, megszerkessze és a teljes örökséget kiadja, amely majdnem három évtizedig tartott (1881–1908). M.P.Muszorgszkij Borisz Godunov és Hovanscsina című operái hosszú évekre épp N.A.Rimszkij-Korszakov változataiban rögzültek a színházi repertoárban. Pontosan ezen változatok alapján adta elő M.P.Muszorgszkij műveit F.I.Saljapin, I.Kozlovszkij, I.K.Arhipova, E.V.Obrazcova és még sok más nagyszerű énekes. Ezeket a  változatokat állította színpadra K.A.Korovin, K.Sz.Petrov-Vodkin, F.F.Fedorovszkij. M.P.Muszorgszkij részletekben hátra hagyott további három operájának történetében (Szalambó, Házasság és Szorocsinszki vásár) N.A.Rimszkij-Korszakov változatai szintén fontos mérföldkőnek bizonyultak. A zeneszerzőnek köszönhetően kerültek a kompozíciók kiadásra és váltak ismertté. Színpadi megtestesülésüket más zeneszerzők változatainak köszönhetik.

A kiállítás elnevezése két esztétikai pólust jelöl, melyek a zeneszerzők által  személyesültek meg. „A művészi igazság nem tolerálja az elfogult formákat” – ilyen volt M.P.Muszorgszkij művészi hitvallása, és arra késztette őt, hogy új megközelítéseket keressen a zenei művészet segítségével a végtelenül sokféle életjelenség megtestesítésére. „Ideális stílusa nem kapott megfelelően kristálytiszta átlátszó kimunkálást és elegáns alakot.” – így fogta fel M.P.Muszorgszkij műveit N.A.Rimszkij-Korszakov és saját munkája során megpróbálta korrigálni mindazt, amit hiányosságnak tartott.

A kiállítás öt részből áll, M.P.Muszorgszkij operáinak száma szerint. Az első részt a Borisz Godunovnak, a zeneszerző legnépszerűbb és legelterjedtebb művének szentelték. A második rész témája Hovanscsina, mely szintén M.P.Muszorgszkij egyik legismertebb és legjelentősebb alkotása. A következő három rész a Szalambó, a Házasság és a Szorocsinszki vásár operákat mutatja be a zeneszerző munkájának időrendi sorrendjében. Mindegyik rész az operák történetének főbb szakaszait tükrözi M.P.Muszorgszkij szerzői jogi kéziratainak bemutatásával, a művek első kiadásaival, dokumentumokkal N.A.Rimszkij-Korszakov munkájáról, színpadtervekkel, a produkciók jelmezterveivel, programfüzetekkel, plakátokkal és az előadásokról készített jelenetek fényképeivel. A kiállítás bemutatja F.I.Saljapin Borisz Godunov és I.K.Arhipova Marina Mnyisek (Boris Godunov) és Marta (Hovanscsina) szerepeiben használt jelmezeit.

 

Időpont

(Kedd) 17:30 - 19:00

Helyszín

Orosz Kulturális Központ

Budapest, Andrássy út 120., 1062

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X