Kolonits Klára

Kolonits Klára (drámai koloratúrszoprán) Budapesten született. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének magánének szakán szerzett diplomát, majd a Debreceni Csokonai Színház tagja lett. Korai szerepei között Annuska (Falstaff), Almaviva grófné, Olympia-Giulietta-Antónia (Hoffmann meséi), Fiordiligi és az Éj királynője találhatóak.

Számos nemzetközi énekversenyen díjat nyert, 2002-ben a Magyar Állami Operaház magánénekesnője lett. A budapesti színpadokon többek között fellép Donna Anna, Fiordiligi, Konstanze, Fauno (Ascanio in Alba), az Éj királynője, Giulietta (I Capuleti ed i Montecchi) Violetta, Odabella (Attila), Gilda, Luisa Miller, Melinda és Szilágyi Erzsébet szerepében.

Vendégként Traviatát énekelt Pozsonyban, Ljubljanában, Eszéken, Ostravában, Debrecenben, a Schloss-Kirchstetteni Fesztiválon és Szombathelyen, Gildát Kolozsváron és Miskolcon, Odabellát Budapesten (BudaFest) és Miskolcon, Olympiát-Giuliettát-Antóniát Szolnokon, Brnóban és Gijónban és a Miskolci Operafesztiválon, a Puritánok Elviráját Zamárdiban, a Lammermoori Lucia címszerepét Szombathelyen és a Ferencvárosi Ünnepi Játékokon a Bakáts téren, Beatrice di Tendát  és Lucrezia Borgiát Koppenhágában, Donna Annát Prágában, Brnóban, Zágrábban, Kassán és a Gars am Kamp-i Open Air Fesztiválon, az Éj királynőjét pedig Amszterdamban, Hágában, Weimarban, Linzben és a Savonlinnai Operafesztiválon, ez utóbbin finn nyelven.

Kolonits Klára hangverseny-repertoárja Mozarttól (“Popoli di Tessaglia”, “Vorrei spiegarvi o Dio“, “No, che non sei capace“, Exultate Jubilate és egyéb koncertáriak és egyházi művek), és Händeltől (a Feltámadási Oratóriumban az Angyal, Messiás) Verdi Requiemjén és az eredeti nyelveken énekelt dal-koncerteken át egészen a kortárs zenéig ível (Kurtág, Eötvös, Boulez) – többek között Dinyés Dániel, Jörg Widmann és Gija Kantscheli műveinek  magyarországi bemutatóin is részt vett.

2009-ben a Hunnia Records égisze alatt megjelent Kolonits Klára Liszt-dalokból álló kompakt lemeze, amelyet Fonogram díjra jelöltek. 2010-ben Liszt díjat kapott. 2013-ban anyaszínháza A Magyar Állami Operaház Kamaraénekesi címmel tüntette ki.

Bel Canto Reloaded című szóló ária-lemeze 2014. decemberében jelent meg, Dinyés Dániel vezényletével közreműködött a Hungarian Studio Orchestra. A CD műsorán szerepel többek között az Anna Bolena teljes őrülési jelenete, Elvira áriája a Puritánokból és a diadalmas Cabaletta Verdi Macbeth című operájának ősváltozatából. A CD egyhangúlag lelkes kritikai fogadtatása nyomán a közönség körében is megnőtt az érdeklődés a bel canto darabok iránt.

Kolonits Klára a 2016/2017-es évadban Lammermoori Lucia címszerepében, Bellini A Puritánok című operájában Elviráként, Verdi Attilájában Peter Konwitschny rendezésében a nürnbergi operaházban, iilletve bel canto koncerteken és Mahler II Szimfóniájában mutatkozott be. 2016/2018-as évad csúcspontjai a Hugenották és a Norma premierjei, az utóbbi Nadine Duffaut rendezésében.

Programok

No Events on The List at This Time

X