október, 2021

04oct19:30Az orosz hegedűBudapest19:30 Zeneakadémia

Részletek

Műsor

Csajkovszkij: D-dúr Hegedűverseny op.35.

****
Csajkovszkij: VI. (h-moll, “Patetikus”) szimfónia, op. 74

Közreműködők

Szólista: Kállai Ernő
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Kollár Imre

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Orosz Zenei Fesztivál, melynek budapesti nyitóhangversenyének ezúttal is a Zeneakadémia ad helyszínt. A pandémia miatt az idei fesztivál emlékezik Csajkovszkijra, a 180+1 éve született orosz romantika mesterére. Szeretnénk a zeneszerző munkásságát jobban bemutatni, ezért az idei évet is az ő műveinek szenteljük, minden egyes koncerten más hangszerre fókuszálva.

Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye a zeneirodalom egyik legnépszerűbb és legnehezebb versenyműve. A komponista a darabot Auer Lipótnak ajánlotta, ő azonban lejátszhatatlannak tartotta, ezért a fiatal Adolf Brodszkij mutatta be. Később Auer is megváltoztatta a véleményét, többször eljátszotta, sőt a ma ismert kottakiadást is ő rendezte sajtó alá.

Csajkovszkij VI. szimfóniája utolsó műveinek egyike. A bemutatót nagy várakozás előzte meg, a fiatal Rahmanyinov is jelen volt az előadáson. A premier utáni váratlan halála után emlékhangversenyt rendeztek, amelyen a felhangzó szimfóniáról így írt pályatársa, Rimszkij-Korszakov:

„A hallgatóság lelkesedését és rokonszenvét most feltételezhetően a szerző váratlan halála váltotta ki, ami különféle szóbeszédekre adott alkalmat, sőt olyan véleményre is, hogy Csajkovszkij előre megérezte tragikus halálát. Az ilyen történetekért az emberek valósággal bolondulnak. A közönségre az hatott, hogy a szimfónia komor hangulatú utolsó tételét kapcsolatba lehet hozni ilyen előérzetekkel. A nagyszerű kompozíció hamarosan híres, sőt divatos lett.”

Jegyárak: 2500 Ft, 2900, Ft, 3500 Ft, 4900 Ft

Időpont

(Hétfő) 19:30

Helyszín

Zeneakadémia

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X